بررسی مؤلفههای مدیریت کارآمد
1387/11/01
01-20-2009
17:41:15
8711-00033: کد خبر
خبرگزاری دانشجویان ایران - اهواز
سرویس: سیاسی
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خوزستان - و براساس اعلام خانه مطبوعات خوزستان، حجت الاسلام مسلم سلیمانی، فعال سیاسی- فرهنگی، با بیان اینکه مدیریتها تحت تاثیر مکاتب اداره می شوند تصریح کرد: مکاتب در کشورهای مختلف تعیین کننده روش مدیریت یا نظام حکومتی است. عدم توجه به مکاتب و خط قرمزهایی که در هر کشوری در زمینه اقتصاد، سیاست، اجتماع و روابط وجود دارد میتواند در وضع قانون آن کشور تاثیراتی داشته باشد و این در حالی است که برخی بایدها و نبایدها از مباحث فراملیتی برخوردار بوده و رعایت آن در همه جا لازم است
سومین کارگاه هماندیشی خانه مطبوعات خوزستان برگزار شد سرویس: سیاسی
1387/11/01
01-20-2009
17:41:15
8711-00033: کد خبر
خبرگزاری دانشجویان ایران - اهواز
سرویس: سیاسی
سومین نشست کارگاه هماندیشی خانه مطبوعات با موضوع بررسی مؤلفههای مدیریت کارآمد با حضور کارشناسان در محل خانه مطبوعات برگزار شد.
)آنچه در ذیل می آید برداشت و ادبیات خبرنگار حاضر در جلسه است که اگر فرصت شد با قلم اینجانب به نگارش در خواهد آمد)
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خوزستان - و براساس اعلام خانه مطبوعات خوزستان، حجت الاسلام مسلم سلیمانی، فعال سیاسی- فرهنگی، با بیان اینکه مدیریتها تحت تاثیر مکاتب اداره می شوند تصریح کرد: مکاتب در کشورهای مختلف تعیین کننده روش مدیریت یا نظام حکومتی است. عدم توجه به مکاتب و خط قرمزهایی که در هر کشوری در زمینه اقتصاد، سیاست، اجتماع و روابط وجود دارد میتواند در وضع قانون آن کشور تاثیراتی داشته باشد و این در حالی است که برخی بایدها و نبایدها از مباحث فراملیتی برخوردار بوده و رعایت آن در همه جا لازم است.
وی عنوان کرد: مشکل مدیریت در کشور تئوری نیست و در اجرا مشکل وجود دارد. با مراجعه به کتب مرجع، به معانی مختلفی از مدیریت دست مییابیم. مدیریت در فارسی به معنای سرپرستی و رهبری است.
وی گفت: با مراجعه به متون روایی مشاهده می شود که بسیاری از اصول مدیریتی که در عصر حاضر در جامعه مطرح میشوند، در گذشته گفته شده ولی بدلیل عدم پالایش صحیحی که در آنها انجام داشته نتوانستهایم زبان ادبیات گذشته را به ادبیات امروز دنیا ترجمه کنیم. این موضوع بزگترین مشکل مدیریتی ماست که ممکن است موجب سپردن برخی امور بهدست افراد ناتوان جامعه شود.
سلیمانی گفت: در کتاب مقدس قرآن، مدیریت از دیدگاه های مختلفی از جمله فرماندهی، مدیریتی و کارگزاری تعریف شده است.
وی تصریح کرد: شاخصههای مطرح شده مدیریت کلان در سوره یوسف قرآن کریم، آمده است. در این سوره بر دو شاخص امانتداری، علم و دانایی افراد برای تصدی مدیریت تاکید شده است. باید انتخاب مدیران برای ریاست سازمان ها و ادارات بر اساس این دو مؤلفه صورت گیرد.
دکتر یدالله مهرعلیزاده، فعال سیاسی - فرهنگی در این نشست گفت: اندیشهها و دیدگاههای متعددی با توجه به دستاوردهای پیش رو در حوزه مدیریت مطرح و قابل بررسی است که هرکدام دارای یکی از مبانیهای معرفتی، ارزشی و شناختی است.
وی با اشاره به دیدگاه مدیریت علمی در جامعه گفت: تمام سازمان ها و ادارات مبتنی بر همین دیدگاه حرکت میکنند.
مهرعلیزاده گفت: پس از شکل گیری مکتب فکری، شاهد جایگزینی نظریات سیستمها به جای آن هستیم که به مسائل مالی و معنوی انسان ها توجه دارد. در نهایت با تحلیلهای انجام شده به پدیده مهمی بنام جهانی شدن میرسیم که ارتباط درون و بیرون کشورها را دستخوش چالشهای فراوانی کرده است.
وی اضافه کرد: حاصل جمع نظریات و تئوری ها که بشر بهدست آورده، منجر به شکلگیری مدیریت مشارکتی شده که مبتنی بر کیفیت است.
وی گفت: در تمام نظریههایی که قبل از نظریه مدیریت مشارکتی وجود داشته است عقیده بر این بوده که در 95 درصد انسان ها امکان خطا وجود دارد. باید با تعریف مکانیزمهایی خطاها کنترل و مدیریت بر روی آنها اعمال شود.
وی ادامه داد: در گذشته نگاه به سوی انسانها، نابالغ بوده ولی در نگاه جدید رویکرد به انسان و سازمان تغییر یافته و عقیده بر این است که انسانها بالغ هستند و مدیریت از حالت ارشدیت خارج شده و به سوی تصمیم جمعی در حال حرکت است. بر اساس این نظریه 95 درصد انسانها بدون خطا و درستکارند.
وی با بیان اینکه وظیفه اصلی مدیر تسهیلگری در امور است افزود: مدیر نباید در ساماندهی و تصمیمگیری دخالت داشته باشد و کارها باید برعهده تمام اعضاء نهاده شود.
وی با بیان اینکه کارآفرینی وابسته به خلاقیت اعضای کوچک جامعه است گفت: نیروهای خلاق، موتور محرک اقتصاد پیشرفته هستند که میتوانند زمینه ایجاد تحول در اقتصاد را فراهم کنند.
مهرعلیزاده گفت: مؤلفههای مدیریت کارآمد در نظریههای جدید که با هستی شناسی و ارزش شناسی همراه است با مؤلفههای سالهای گذشته متفاوت است. در این نظریهها، توانمندسازی، بهبود مستمر، ایجاد خلاقیت و مشارکت به عنوان مؤلفههای مدیریت مطرح میشود.
وی بیان داشت: در نظریههایی که پیرامون مدیریت شکل گرفته همواره تاکید بر تعامل دوجانبه بین فرد و مدیر بوده است. در این نظریه ها مدیر در تصمیمگیری، حاکم و تعیین کننده نیست. چنین رویکردی موجب شکلگیری نظام پیشنهادات، خلاقیت، انگیزش و تغییرات سازمانی شده است.
مهرعلیزاده افزود: ایجاد تغییرات سازمانی موجب حذف، لایههای نظارتی مدیریتی و رفتن به سمت لایههای پایین و ارتقاء و آموزش آنها شده است. این موضوع زمینهساز تغییر در تصمیمگیری و مسئولیتپذیری میگردد.
او گفت: اتفاق مهمی که در قرنهای اخیر در نهضتهای مدیریتی رخ داده، حرکت از واگرایی به سمت همگرایی و در زمانی، از همگرایی به واگرایی بوده است. در رویکرد واگرایی، استقلال و هم افزایی وجود داشته و مدیریت به عهده جامعه بوده است. در این رابطه مدیر و فرد به تنهایی، مسئول نیستند.
مهرعلیزاده گفت: مدیران به دو دسته تقسیم می شوند. برخی مدیران به حفظ وضع موجود تمایل دارند و برخی نیز به دنبال نوآوری در همه ابعاد یا یک قسمت خاص هستند.
وی تصریح کرد: لازمه ایجاد نوآوری در مدیریت شناخت وضع موجود، تدوین برنامه، اجرا و بازنگری است. هر کدام از این موارد به حدود یک تا سه سال زمان برای اجرا نیاز دارد. در مجموع یک مدیر به حدود 4 سال زمان برای شناخت وضع نیازمند است و در صورتی که این مدیر فاقد آگاهیهای لازم مدیریتی باشد، سالهای زیادی را از دست داده و فرصتسوزی خواهد شد.
وی ادامه داد: راهکار مطرح در این رابطه، شایسته سالاری است. براساس این راهکار افرادی به مدیریت گماشته می شوند که بتوانند زمان چهار ساله مورد نیاز برای اجرای این موضوع را به یک سال کاهش دهد.
مهرعلیزاده افزود: با آگاهی از علم مدیریت و ایجاد فرصت و فضا برای استمرار مدیریت، میتوان مدیریت مطلوبی را برای جامعه ترسیم کرد.
وی تصریح کرد: خودباوری مهمترین تحول در نظام جمهوری اسلامی است. با وجود مشکلات موجود، انتظار میرود با تحقق کامل اصل 44 شاهد مرتفع شدن این مشکلات باشیم.
مهرعلیزاده یادآور شد: با اجرای تمرکززدایی اداری، اقتصادی و مالی می توان بسیاری از مشکلات زیرساختی مدیریت را در کشور حل کرد.
همچنین در این نشست محمدحسن آلاله، دیگر فعال سیاسی فرهنگی تصریح کرد: در مدیریت باید به جای تقابل و منازعه به دنبال تعامل و مباحثه رفت. اختلاف عقیده نباید مانع رسیدن به ساخت یک جامعه نمونه و مطلوب شود.
وی افزود: ارائه مدل و الگویی برای مدیریت بر مبنای فرهنگ بومی با رویکرد اسلامی، تهیه بانک اطلاعاتی برای تعیین مدیران، ایجاد مکانیزمی هوشمند و هدفمند برای عملیاتی شدن نظام شایسته سالاری در مدیریت، ایجاد مکانیزمی برای نظارت و ارزیابی از عملکرد مدیران و تعلیم و تربیت مدیران اسلامی برای ساخت جامعه از جمله مؤلفههای تعیین کننده در مدیریت کارآمد بهشمار میآیند.
آلاله با بیان اینکه نگاه مردم و جامعه به موضوع مدیریت متفاوت است تصریح کرد: مسائل تئوریک به فهم و درک مسائل و حل مشکلات جامعه کمک می کند. در عمل و اجرا شاهد فروپاشی بنیان بسیاری از مکاتب و شکست آنان هستیم.
وی با اشاره به سرعت تغییر و تحول در جهان امروز گفت: عصر شکار، عصر کشاورزی، عصر صنعتی، عصر اطلاعات و عصر خرد و فرزانگی، دوره هایی از تاریخ بوده که در طول گذر زمان یکی پس از دیگری و بر اثر تغییر تحولات بوجود آمده اند. در عصر اطلاعات نیز به دلیل جهش مدیریتی که ایجاد شده شاهد کوتاه شدن دورهها بودهایم و در عصر خرد و فرزانگی به این نتیجه رسیده ایم.
وی بیان کرد: در این عصر فرصت بسیار کم است و علمی که امروز از آن برخورداریم در روزهای آینده فاقد ارزش است. مدیریت دربرگیرنده علم، فن، هنر و تعهد است.
وی خاطر نشان کرد: مدیریت یعنی تدبیر و اندیشه در جهت رساندن جامعه به حد مطلوب و تضمین رفاه و بقای جامعه آنگونه که مورد توجه دین اسلام است.
همچنین در این نشست، امید حلالی مدیرخانه مطبوعات خوزستان گفت: هدف از برگزاری چنین نشست هایی، تبدیل مفاهیم به فرهنگ و انتشار آن در جامعه و شناسایی چهرههای جدید علمی و فرهنگی در جامعه است. با توجه به کاهش ارتباط مراکز علمی با رسانهها، خانه مطبوعات بهعنوان نهادی مدنی آمادگی دارد به عنوان واسطه به برقراری ارتباط دوسویه میان این دو کمک کند.